Zwangerschap
Je bent zwanger.
En dan?
Je bent zwanger, gefeliciteerd! Je gaat een bijzondere, maar ook spannende periode tegemoet. Wij begeleiden je graag in deze periode en hopen te mogen bijdragen aan een mooie beleving van de zwangerschap.
Het begin van je zwangerschap is een spannende tijd en mogelijk heb je veel vragen. Tijdens de eerste controle zal ruime tijd worden genomen om deze vragen te beantwoorden. Wanneer je voor die tijd ongerust bent of vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op.
Zodra je zwangerschapstest positief is, kun je je aanmelden bij onze praktijk. Via inschrijven, is het mogelijk het aanmeldformulier in te vullen. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met je opnemen om een afspraak in te plannen voor een echo en een intake. Het is ook mogelijk om je telefonisch aan te melden door op werkdagen van 09:00 uur – 13:30 uur te bellen naar 0591-740020 of stuur een mail naar contact@vollemaan.info.
Eerste controle
Het begin van je zwangerschap is een spannende tijd en waarschijnlijk heb je veel vragen. Tijdens de eerst controle zal ruim de tijd worden genomen om deze vragen te beantwoorden.
De eerste controle vindt bij voorkeur plaats rond 8 weken zwangerschap.
De verloskundige zal onder andere je gezondheid, medicatiegebruik, erfelijke ziektes, je menstruele cyclus en eventuele vorige zwangerschappen uitvragen.
Je kunt je hierop voorbereiden door de vragenlijst op zwangerwijzer in te vullen.
Wij vragen of je behoefte hebt aan informatie over onderzoeken die gedaan kunnen worden om eventuele aangeboren afwijkingen op te sporen bij je kindje (zie onderzoeken).
De bloeddruk wordt gemeten en je wordt gewogen.
Laboratorium formulieren krijg je van ons mee. De bloeduitslagen worden tijdens de tweede controle met je besproken. Bij afwijkende uitslagen wordt je door ons zo spoedig mogelijk, persoonlijk op de hoogte gesteld.
Verder krijg je een goodiebag mee.
Rond 8 weken maken we de eerste echo om te kijken of er een intacte zwangerschap aanwezig is.
Leefwijze en voeding
Als er een zwangerschapwens bestaat, kan het zeker geen kwaad alvast zo gezond mogelijk te leven. Op die manier is het lichaam in een goede conditie op het moment dat de zwangerschap ontstaat. Het is belangrijk om al voor de zwangerschap foliumzuur te gebruiken tot de 10e week van de zwangerschap. Dit vermindert de kans op een baby met een open rug.
Daarnaast is het aan te raden te stoppen met roken en geen alcohol te drinken en geen drugs te gebruiken. Dat geldt behalve voor de toekomstige moeder ook voor de toekomstige vader. Kijk voor informatie over stoppen met roken op rokeninfo
Over het algemeen kan je alles blijven doen in de zwangerschap, wat je ook deed voor je zwanger was, zoals werk, sport, seks, autorijden, enzovoorts. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, naar je lichaam luistert.
Probeer zo gezond mogelijk te leven, waarbij een uurtje rusten ’s middags in de laatste maanden van de zwangerschap, is aan te raden. Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Eten voor twee is niet nodig, maar lijnen tijdens de zwangerschap of de borstvoeding is niet verstandig. Verse groenten en fruit zijn goed om voldoende vitaminen, mineralen en vezels binnen te krijgen. Het is belangrijk verse groenten goed te wassen. Aardappelen, volkoren brood, riijst en pasta zijn belangrijke energiebronnen. Vermijd het eten van vette dingen en zoetigheid. Drink minimaal 1 liter water. Bij zwangerschap zijn sommige voedselinfecties extra gevaarlijk.
Besmetting met schadelijke bacteriën in eten is te voorkomen door:
- vlees alleen te eten als het goed doorbakken of gestoofd is. Eet geen rosbief, filet Americain, tartaar of carpaccio.
- alle groente goed te wassen
- te voorkomen dat rauwe voedingsmiddelen in contact komen met bereide gerechten
- geen rauwmelkse zachte kaas te eten
- geen voorverpakte gerookte vis te eten
Eten en drinken
De onderstaande basisvoeding is gemiddeld per dag nodig tijdens de zwangerschap:
- Brood: 6 sneetjes (205 gram)
- Aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten: 4 stuks of 4 opscheplepels (200 gram)
- Groente: 4 opscheplepels (200 gram)
- Fruit: 2 stuks (200 gram)
- Zuivel: 400 ml melkproducten en 20 gram (1 plak) kaas
- Vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers: 100-120 gram (gaar gewicht)
- Halvarine, margarine, bak- en braadproducten: 40 gram
- Dranken: 1,5 liter
Op de site van het voedingscentrum kun je hierover veel informatie lezen.
Voedingscentrum
Daarnaast kun je een app downloaden, heb je alle informatie bij de hand.
GezondGroeien app
Roken
Roken tijdens de zwangerschap kan ernstige gezondheidsrisicio’s teweeg brengen bij het ongeboren kindje.
Je hebt meer kans op een miskraam, vroeggeboorte, te laag geboorte gewicht, placenta loslating en lange termijn klachten bij de baby kunnen benauwdheid zijn, hoesten en astma. Er kan door de nicotine hersenbeschadiging optreden.
Er bestaan nog steeds veel misverstanden over roken en zwangerschap.
Graag verwijzen wij je naar de volgende site, om meer over het onderwerp roken te komen weten. rokeninfo
Mocht het stoppen met roken niet je niet lukken, dan is er ondersteuning mogelijk. Je kunt een afspraak bij je huisarts maken. Je kunt ook telefonisch geholpen worden. Voor informatie hierover kan je de volgende website bekijken. rookvrij allebei
Vervolgcontrole
We zullen de groei van de baarmoeder en het kindje beoordelen en het hartje luisteren, dit doen we vanaf 14 weken. We meten je bloeddruk en je wordt gewogen.
Verder is er natuurlijk tijd voor vragen. Rond 20 weken heb je de keuze om een screeningsecho te laten maken in het ziekenhuis. Wij zullen tijdens het spreekuur als je er behoefte naar hebt, informatie geven over deze echo (zie hoofdstuk onderzoeken).
Als er bijzonderheden optreden dan overleggen we met een van de gynaecologen van de Treant Zorggroep locatie Scheper Ziekenhuis. Samen met de gynaecologen en verloskudnigen uit de regio hebben we een verloskundig samenwerkingsverband opgezet, het VSV. In het VSV worden onder andere gezamelijke protocollen opgesteld. Hierdoor zijn de lijnen tussen de gynaecologen en ons kort en is er een goede samenwerking.
In het begin van de zwangerschap zijn de controles om de 4 à 6 weken. Vanaf 26 weken is dit om de 3 weken, vanaf 31 weken om de 2 weken en vanaf 36 weken kom je elke week op controle.
Echo
Op het spreekuur kunnen de volgende echo’s gemaakt worden:
- echo vitaliteit: rond 8 weken zwangerschap
- echo termijn: rond 10 à 12 weken zwangerschap
- echo groei: tussen 28-34 weken (op indicatie)
- echo ligging: rond 35 à 36 weken zwangerschap
Kraamzorg
Kraamzorg is uniek in Nederland. De kraamverzorgende blijft ongeveer 8 dagen na de bevalling. De kraamverzorgende ondersteund je tijdens het kraambed, leert je de baby te verzorgen en helpt je bij borstvoeding.
De kraamverzorgende assisteert ons bij de bevalling thuis en in het ziekenhuis. Het beste is om kraamzorg aan te vragen als je rond 13 weken zwanger bent, uiterlijk voor de 20e week.
Meestal komt iemand van het kraambureau tussen 25 en 31 weken van je zwangerschap bij je thuis voor een intake. Er wordt informatie gegeven over wat je kan verwachten van kraamzorg, en hoe je thuis situatie is wordt besproken. Je kunt je vragen stellen en je wensen doorgeven.
Er zijn verschillende kraamzorg bureau’s in de buurt. Ons advies is de sites te bekijken en het kraambureau die jullie het meest aanspreekt te kiezen voor inschrijving.
Kraamzorg Janny & Paulien
tel. 06 2441518
www.kraamzorgjannyenpaulien.nl
De Kraamvogel
tel. 088 7788500
www.dekraamvogel.nl
Het Groene Kruis
tel. 050 3666422
www.kraamzorghetgroenekruis.nl
Isis Kraamzorg
tel. 0513 727042
www.isiskraamzorg.nl
Kraamzorg Malou
tel. 06 52159496
www.kraamzorgmalou.nl
Miskraam
De rouw om een miskraam is vooral het verdriet om de verstoring van een droom waaraan vroegtijdig een einde komt. Weg blije toekomstverwachting.
Van een miskraam spreken we als de zwangerschap misgaat voor 16 weken. 10-15 % van de zwangerschappen eindigt in een miskraam, ook wel spontane abortus genoemd.
95 % van de miskramen wordt veroorzaakt door een gestoorde celdeling, een chromosomale stoornis of een andere aangeboren afwijking van het vruchtje. In de andere 5 % van de gevallen is er sprake van andere oorzaken bijvoorbeeld een innestelingsstoornis, afwijkende vorm van de baarmoeder, hormonale stoornissen of een infectie. Zoek de aanleiding nooit bij jezelf.
Aanwijzingen voor een miskraam kunnen zijn bloedverlies en buikkrampen. Maar niet elk bloedverlies betekent dat je een miskraam krijgt! Na gemeenschap bijvoorbeeld, kan er ook wat bloedverlies optreden. De baarmoedermond bloedt wat gemakkelijker gedurende de zwangerschap.
Als je het niet vertrouwt, kun je ons altijd bellen. Als het nodig is, komen we langs of maken we een echo. Eventueel maken we een afspraak bij de gynaecoloog.
Onderzoeken
Veel aanstaande ouders vragen zich af of hun kind wel gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om tijdens de zwangerschap je kindje te laten onderzoeken op een aantal afwijkingen.
Tijdens het maken van de eerste afspraak zullen we je vragen als je meer wilt weten over onderzoeken. Er zijn verschillende soorten onderzoek: screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 13 & 20 weken echo. Deze onderzoeken zijn niet verplicht, je beslist zelf of je ze wilt.
Onderstaande website geeft veel informatie over de NIPT, de 13 & 20 weken echo. Wij raden je aan om voor de afspraak de website te bekijken, als je meer wilt weten over de onderzoeken die gedaan kunnen worden.
Cursussen
We adviseren om zeker tijdens de eerste zwangerschap een zwangerschapscursus te gaan volgen. Een bevalling is een ingrijpende gebeurtenis. Een groot deel van angsten en onzekerheid kan weggenomen worden, doordat je goede informatie krijgt. Je wordt goed voorbereid op je bevalling.
Een aantal verzekeringen vergoeden een gedeelte van het cursusgeld, meer informatie hierover kun je vragen bij je verzekeringsmaatschappij. Er worden verschillende cursussen in de omgeving gegeven:
- Samen Bevallen: De cursus samen bevallen biedt de mogelijkheid om je samen met je partner voor te bereiden op de bevalling. Telefoon 06-24467931.
- Zeker Bevallen: is een cursus die heldere informatie biedt omtrent zwangerschap en bevalling. Het heeft een persoonlijk karakter en is een leuke, informatieve cursus voor alle vrouwen die goed voorbereid willen zijn op hun bevalling.
- Yoga: Yoga is één van de meest ideale bewegingsvormen om je soepel en fit te voelen tijdens de zwangerschap en goed voorbereid de bevalling in te gaan.
- Zwangerfit emmen: Zin om aktief te blijven tijdens je zwangerschap? Dan is ZwangerFit echt iets voor jou! Je hoeft echt niet sportief te zijn om mee te doen, het is lekker bewegen op muziek. De les bestaat uit een warming-up, conditietraining en oefeningen om de kracht van je bekkenbodem/ rug en benen te versterken. Na je bevalling kun je meedoen om voorzichtig weer te beginnen met bewegen en om te kijken wat je kunt.
- Cursus Energiek Zwanger: Ben je zwanger en wil je energiek en fit zijn? Volg dan bij trifysio de cursus “Energiek Zwanger”.
Wat moet je regelen?
Erkenning
Als een kind wordt geboren binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap van de moeder met een man, is de man automatisch juridisch vader van het kind. Erkenning is dan niet nodig.
Als een kind één juridische ouder heeft, kan een ander het kind erkennen. Erkenning betekent het juridisch ouderschap van een kind vastleggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Erkennen is mogelijk
- tijdens de zwangerschap
- bij geboorteaangifte
- na geboorteaangifte
De moeder moet altijd toestemming geven voor erkenning. Dit kan persoonlijk of schriftelijk. Schriftelijke toestemming is niet mogelijk bij het eerste kind en de achternaam van de andere ouder moet krijgen. Dan moeten jullie samen naar het gemeentehuis. Meer informatie kun je vinden op de site van de gemeente Emmen erkenning-ongeboren-kind
Kraampakket
Graag willen we dat je een kraampakket aanvraagt via je verzekering. Mocht je hiervoor niet verzekerd zijn, kan je een kraampakket kopen bij een apotheek of babywinkel.
Waarom Volle Maan?
Omdat een zwangerschap zo’n bijzondere en kwetsbare periode is, krijg je bij ons alle tijd en ruimte die nodig is om je van de juiste informatie te voorzien.
Een zorgeloze zwangerschap, dat is waar we je graag bij helpen.
Kleinschalig
We leveren verloskundige zorg op een kleinschalige en betrokken manier.
Persoonlijke aandacht
We willen je graag beter leren kennen. We nemen uitgebreid de tijd om al je vragen te beantwoorden, dat kan onder andere tijdens onze spreekuren.
Thuis of in het ziekenhuis
Keuzevrijheid staat voorop bij Volle Maan. Jij bent zwanger, dus jij bepaalt waar en hoe je wilt bevallen. Met onze begeleiding kan dat zowel thuis als in het ziekenhuis
Alles onder één dak
Onze praktijk zit in het Gezondheidscentrum De Blokken in Klazienaveen. Een centrale plek waar je met alle vragen op het gebied van welzijn en gezondheid terecht kan