Bevalling
De bevalling
Dingen die je wilt weten
Een bevalling is één van de meest bijzondere gebeurtenissen in je leven, daarnaast is het ook een spannende gebeurtenis. Elke bevalling is anders en iedereen beleeft het op zijn eigen manier. Een goede voorbereiding op de bevalling zorgt ervoor dat je weet wat je te wachten staat. Daarom adviseren wij, zeker in een eerste zwangerschap, om een zwangerschapscursus te volgen. Ook is er de mogelijkheid tot het schrijven van een Geboorteplan, waarin je je wensen ten aanzien van de bevalling kunt noteren. Tijdens een bevalling proberen wij zoveel mogelijk rekening te houden met je persoonlijke wensen.
Het is belangrijk dat je bevalt, daar waar je je prettig voelt. Dit kan in het ziekenhuis zijn, maar ook thuis in je eigen omgeving. Kies je ervoor om in het ziekenhuis te bevallen, dan bezoeken we je bij aanvang van de bevalling thuis, om samen te kijken wanneer je naar het ziekenhuis wilt gaan, om vervolgens samen naar het ziekenhuis te rijden. Na de bevalling in het ziekenhuis mag je na een paar uurtjes weer naar huis. De kraamverzorgende zal met jullie meegaan om de zorg thuis op te starten. En jullie helpen met onder andere het opmaken van het bedje, de voeding etc.
Wanneer bel je ons?
- Als voor de 37ste week de weeën beginnen of je vruchtwater verliest.
- Als je voor het eerst gaat bevallen en de weeën om de 3 minuten komen en dit duurt langer dan 1 uur.
- Als je al een keer bent bevallen en de weeën een uur lang om de 5 minuten komen en krachtig aanvoelen.
- Bij ruim bloedverlies. Een beetje slijm en/of bloed is normaal en hoort erbij. Soms komt dat al een paar dagen van tevoren.
- Als de vliezen breken is de kleur van het vruchtwater belangrijk. Het is handig om een maandverbandje te gebruiken om de kleur te kunnen beoordelen. Als de kleur van het vruchtwater niet helder is, maar groen of bruin, moet je ons direct bellen. Bewaar het maandverbandje voor ons. Als de vliezen ‘s nachts breken, de kleur is helder en je hebt geen weeën, noteer de tijd, probeer nog zoveel mogelijk te slapen en bel ons om 9 uur. Overdag bel je meteen als de vliezen breken.
- Wanneer je ongerust bent.
Thuis bevallen
Voor een thuisbevalling zijn de volgende punten nodig:
- Kraampakket met minimaal 8 celstofmatjes
- Beneden een bed op klossen (minimale hoogte 80 cm)
- Een metalen ondersteek (po)
- Twee emmers, met vuiliszakken
- Twee kruiken
- +/- 10 Katoenen luiers
- Voldoende verlichting + zaklamp/losse lamp
- Twee thermometers
- Een tas met benodigdheden (zie poliklinische bevalling) voor het geval je naar het ziekenhuis moet
- Omgevingstemperatuur rond de 22 graden. Voor een pasgeboren baby is het fijn als de temperatuur in de kamer rond de 22 graden is.
Voor 37 weken moet je de volgende artikelen bij het uitleencentrum ophalen:
- Klossen voor onder het bed
- Een ondersteek (po)
- Eventueel een ruggensteun
Uitleencentra:
- Medipoint https://www.medipoint.nl/producten/lenen/kraamperiode.html Uitleenpunt is bij ons in Het Gezondheidscentrum de Blokken
- Vegro uitleen centrum, Boermarkeweg 60, in het Scheper Ziekenhuis.
Poliklinisch bevallen
Ook als je met de verloskundige in het ziekenhuis gaat bevallen, dan komt de verloskundige in de meeste gevallen eerst thuis bij je kijken om te beoordelen wanneer we naar het ziekenhuis gaan.
Zorg dat je vanaf 37 weken de volgende spullen hebt klaarstaan.
- Toiletartikelen, nachtkleding, badslippers, badjas
- Kleertjes voor de baby, mutsje, jasje, omslagdoek, dekentje
- Maxi Cosi
- Fototoestel
- Ponsplaatje + legitimatie
- Zwangerschapsgegevens
- 2 euro muntstuk voor de rolstoel
Ga je in het ziekenhuis bevallen, moet je toch klossen onder het bed hebben. En een kraampakket in huis hebben, deze is meestal via je zorgverzering te bestellen. Mocht het niet in je verzekeringspakket zitten, kun je het kraampakket aanschaffen bij de apotheek of babywinkel.
Aan een poliklinische bevallen zitten kosten verbonden, deze verschillen per verzekering.
Pijnstilling
Wanneer de weeën met meer regelmaat komen, reageert je lichaam op bevallingspijn door zelf pijnstillers (endorfines) aan te maken zodat je minder pijn voelt. Angst of spanning belemmert de aanmaak van endorfines. Daarom is het belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling. Om je hier zo goed mogelijk op voor te bereiden is het raadzaam om in de zwangerschap een cursus te volgen.
Maar wil je bevallen met pijnstilling, dan kun je kiezen uit pijnstillingsmethoden zonder en met medicijnen.
Medische bevalling
Het kan zijn dat je door ons in de zwangerschap wordt verwezen naar een gynaecoloog in het ziekenhuis vanwege zwangerschapscomplicaties of dat je de hele zwangerschap bij een gynaecoloog onder controle staat.
Dan vindt de bevalling plaatst in het ziekenhuis en bel je zodra de bevalling begonnen is met het ziekenhuis. Tijdens de bevalling wordt je begeleid door een verpleegkundige en de gynaecoloog of klinische verloskundige.
Wanneer je na de opname naar huis gaat, komen wij het kraambed begeleiden. Zodra je thuis bent gekomen kan je ons bellen op 06-13455229.
Waarom Volle Maan?
Omdat een zwangerschap zo’n bijzondere en kwetsbare periode is, krijg je bij ons alle tijd en ruimte die nodig is om je van de juiste informatie te voorzien.
Een zorgeloze zwangerschap, dat is waar we je graag bij helpen.
Kleinschalig
We leveren verloskundige zorg op een kleinschalige en betrokken manier.
Persoonlijke aandacht
We willen je graag beter leren kennen. We nemen uitgebreid de tijd om al je vragen te beantwoorden, dat kan onder andere tijdens onze spreekuren.
Thuis of in het ziekenhuis
Keuzevrijheid staat voorop bij Volle Maan. Jij bent zwanger, dus jij bepaalt waar en hoe je wilt bevallen. Met onze begeleiding kan dat zowel thuis als in het ziekenhuis
Alles onder één dak
Onze praktijk zit in het Gezondheidscentrum De Blokken in Klazienaveen. Een centrale plek waar je met alle vragen op het gebied van welzijn en gezondheid terecht kan